Вијести
Едукативно предавање о хепатитису

У ЈЗУ Дом здравља Добој 25.06.2019. године здравствени радници су имали прилику да обнове своје знање и да се подсјете процедура које поштују у свом раду да се не би инфицирали вирусом хепатитиса.
Претпоставља се да око 700 милина људи (више од 10% свјетске популације) има хроничну инфекцију овим вирусом са значајним оштећењем јетре. Сваке године од посљедица заразе вирусима хепатитиса умре 1,4 милиона људи.
Превенција је изузетно важна јер су познати путеви преношења, а здравствени радници су у десет пута већем ризику да се инфицирају од остале популације. Два милиона здравствених радника сваке године на радном мјесту доживи убод на иглу, а око 66 000 особа запослених у здравству се годишње инфицира ХБВ (хепатитис Б вирусом).Вирус хепатитиса Б преноси се контактом са крвљу или другим тјелесним излучевинама као што су слина, сјемена и вагинална текућина заражене особе. На примјер, може се пренијети убодом на заражену иглу, дијељењем прибора за интравенско убризгавање дрога, незаштићеним сексуалним односом. Преноси се и приликом порода са инфициране мајке на дијете, а могуће и дојењем.
Хепатитис Ц преноси се првенствено контактом крвног система с крвљу заражене особе (нпр. убодом на заражену иглу, трансфузијом крви, транспалнтацијом органа, с хепатитис Ц позитивне мајке на новорођено дијете).
Хепатитис Д се налази једино у особа које су заражене хепатитисом Б.
Хепатитис је веома подмукла болест узрокована различитим типовима вируса који су означени словима А, Б, Ц, Д, Е. Најтеже посљедице остављају хроничне упале изазване вирусом Б и Ц. Болест може трајати годинама па чак и десетљећима без икаквих симптома а узрокујући тешка оштећења јетре као што су цироза и карцином јетре (хепатоцелуларни карцином). За њихово лијечење неопходна је трансплантација јетре која се код нас не изводи због високе цијене и непостојања процедура и система за донацију органа.
Edukativno predavanje o hepatitisu Edukativno predavanje o hepatitisu Edukativno predavanje o hepatitisu Edukativno predavanje o hepatitisu Edukativno predavanje o hepatitisu


Дијагноза се поставља одређивањем маркера хепатитиса у Заводу за трансфузију крви. Тек након постављања дијагнозе може се започети са примјеном антивирусних лијекова. До тада је терапија симптоматска или се уопште не примјењује јер једна трећина обољелих уопште нема симптоме, а код једне трећине обољелих болест болест пролази као блага, грипи слична болест која се ријетко тачно дијгностицира.
Тек једна трећина обољелих развија потпуну слику хепатитиса са губитком апетита, мучнином, боловима у трбуху, повишеном температуром и карактеристичним жутилом слузница (нарочито беоњача) и коже.
Лијечење антивирусним лијековима уз примјену симптоматске терапије даје веома добре резултате и проводи се на Клиници за инфективне болести Клиничког центра Републике Српске. Лијекови су доступни преко Фонда здравственог осигурања.
Високо ризичне групе у којима би тестирање требало чешће понављати су: здравствени радници, дијализирани пацијенти, пацијенти који болују од хемофилије, болесници који се упућују на трансплантацију органа и ткива, ињекциони корисници дрога, особе које често мијењају сексуалне партнере и имају незаштићене сексуалне односе, лица која врше тетоважу, пирсинг или друге захвате који прекидају инегритет коже, особе које су у ратном периоду примале трансфузије крви, особе које су од 1992. до 1995. године имале неку операцију, запослени и штићеници завода за заштиту лица са менталним поремећајима, радници и особе које бораве и казненопоправним заводима, као и једна нова високоризична група, а то су мигранти. Због свега наведеног од изузетног је значаја да се примјењују опште и специфичне мјере превенције.

Опште мјере превенције су:

  • адекватно провођење стерилизације у здравственим установама
  • адекватна дизинфекција
  • безбједно одлагање медицинског отпада
  • ношење личних заштитних средстава (рукавице, наочаре, папуче…)

Специфична мјера превенције је вакцинација. Вакцина против хепатитиса Б појавила се на тржишту тек 1982.године, а већ 1992. године СЗО је препоручила масовну вакцинацију. Ми смо дужни испоштовати и законску регулативу према којој је вацинација против Б хепатитиса уврштена у календар редовне вакцинације.
др Нада Јањетовић,
спец. породичне медицине« Претходна
Сљедећа »