Вијести
Убоди инсеката и алергијске реакције


У сезони љетњих мјесеци повећана је концентрација инсеката у ваздуху, а самим тим и контакт са истим. На нашем поднебљу највише су заступљени комарци, пчеле, осе и стршљенови.

Код одређених особа убоди поменутих инсеката могу да изазову алергијске реакције. Најчешће је ријеч о блажим алергијским манифестацијама које се очитују појавом црвенила и отока на мјесту убода инсекта праћених осјећајем свраба и нелагоде. У тим случајевима прва помоћ је стављање хладних облога на мјесто убода, апликовање кремова са антихистаминским дејством или кремова са благим кортикостероидним дјеловањем. Код појединих особа, алергијске манифестације могу имати озбиљнију клиничку слику која је праћена отоком језика, гушењем, узнемиреношћу, падом крвног притиска, односно појавом анафилаксије, што захтијева хитну љекарску помоћ. Да ли ће се развити блажа или опсежнија алергијска реакција зависи од саме индивидуе, као и стања имунолошког одговора домаћина.

Како спријечити убоде инсеката?
Убоди инсеката се могу спријечити уз неколико корисних савјета: При боравку у природи или на отвореном могу се користити средства за заштиту од убода инсеката која их својим мирисом одбијају, тзв. репеленти, заштита коже свјетлијом одјећом, избјегавање ходања без обуће, избјегавање наглих покрета.
Уколико, пак, дође до контакта са инсектима и развоја алергијских реакција, оправдана је примјена препарата антихистаминика у облику сирупа или таблета, неопходно је праћење развоја клиничке слике, како би се у случају појаве симптома опасних по живот на вријеме одреаговало и пружила адекватна медицинска помоћ.
др Милена Билић,
специјалиста породичне медицине
« Претходна
Сљедећа »