Вијести
Ултразвучна дијагностика у породичној медицини

Када помислите на породичног љекара видите га у његовој ординацији иза компјутера, замишљен изнад хрпе папира, штампа рецепте и упутнице, мјери притисак или ради „обични“ преглед. Међутим, дошло је вријеме промјена када породични љекар може да учини много више и свом прегледу дода још једног помоћника, а то је ултразвук.

Шта је то Point of care ултразвук (POCUS)?
То је ултразвучни преглед који изводи обучени љекар клиничар и представља наставак и допуну клиничког прегледа. То је важно оруђе којим породични љекар може да потврди или искључи своју сумњу и на тај начин свом пацијенту пружи најбољу могућу услугу у потребном моменту. POCUS је поље које се развија и може да се користи у разним ситуацијама.

Ultrazvučna dijagnostika u porodičnoj medicini KUltrazvučna dijagnostika u porodičnoj medicini Ultrazvučna dijagnostika u porodičnoj medicini Ultrazvučna dijagnostika u porodičnoj medicini

Едукација

Како би породични љекар могао да примјени POCUS неопходна је одговарајућа едукација и тренинг.
Имала сам част да присуствујем једној таквој едукацији. Наиме на Медицинском факултету у Бечу 22.06.2019. организована је радионица и тренинг „The point of care ultrasonography in Family medicine-updates and perspectives“.
Организатор је било Европско удружење за развој клиничког ултразвука у амбулантним условима (The European Association for Development of Clinical Ultrasonography in Ambulatory Helathcare-Outpatient Healthcare). Предавачи су били др Mihai Iacob, др Alina Popescu, др Ilse Helleman и др Dana Stoian.
Кроз низ интерактивних предавања и радионица учесници су добили информације и практичне савјете како користити ултразвучну дијаностику у свакодневној пракси.
На крају едукације подијељени су сертификати о учешћу

Закључак
Развој нових технологија и дијагностичких метода захтијева додатну едукацију породичних љекара. Међутим, примјетно је да су услови и извори тих едукација ограничени. Неопхода је сарадња на академском нивоу како би се израдили нови планови и програми едукације и омогућили адекватни услови за њихово остваривање. Према основама добре клиничке праксе главни циљ је брзо и рано постављање дијагнозе, а то ће се омогућити добром едукацијом породичних љекара.
Велика је част рећи да је мој одлазак на едукацију у Беч подржан од стране менаџмента Јавне здравствене установе Дом здравља Добој. Наша Установа је препознала значај едукације њеног кадра и такође током периода март-мај 2019. године организовала едукацију ултразвучне дијагностике за групу љекара из Службе породичне медицине.
др Марина Јотић Ивановић,
спец. породичне медицине


« Претходна
Сљедећа »