Вијести
Тровање храном - Салмонелоза


Шта је салмонела?
Салмонелоза је симптоматска заразна болест узрокована бактеријама из рода Salmonella, а представља један од најчешћих узрока пролива на свијету. Открио је амерички научник др Салмон, а познато је да узрокује болест више од 125 година.

Како се добија салмонела?
Најчешћи пут заразе салмонелама јесте конзумирање заражене хране, која често нема никакав неуобичајан изглед или мирис.
Намирнице које носе највише ризика су сирово месо (поготово перад), јаја, млијечни производи (посебно колачи који се праве од тих намирница), а забиљежене су епидемије салмонелом поријеклом воћа, поврћа и пекарских производа.
Тровања храном су најчешћа у љетним мјесецима.
Симптоми:

 • Пролив (који може бити крвав)
 • Грозница
 • Повишена температура
 • Грчеви и бол у стомаку
 • Неки људи могу имати и мучнину, повраћање или главобољу.

Када се јавити љекару?

 • Температура већа од 39° C
 • Пролив траје више од 3 дана не побољшава се
 • Крвава столица
 • Знаци дехидрације, као што су: врло мало мокраће, сува уста и грло
 • Вртоглавица при устајању

Симптоми обично почињу у року од 6 сати - 4 дана након узимања хране и трају 4-7 дана.

Ко је под повећаним ризиком од инфекције салмонелом?

 • Дјеца млађа од 5 година
 • Старије особе преко 65 година
 • Особе са ослабљеним имунолошким системом
 • Особе са другим хроничним болестима (дијабетес, карциноми...)

Постоје ли дугорочне посљедице од инфекције салмонелом?

Опоравак је обично потпун, мада може проћи неколико мјесеци прије него се цријева употпуности опораве.
Мали број људи са салмонелом развија бол у зглобовима. То се зове реактивни артритис. Реактивни артритис може трајати мјесецима или годинама и може довести до хроничног артритиса.
Клицоноштво (присуство узрочника у цријевима, без видљивих знакова болести) је могућа посљедица обољевања од салмонеле. Клицоноше се лијече и врше контролу столице до излијечења.

Дијагноза:

Салмонела се доказује у микробиолошкој лабораторији из столице(копрокултура), као и доказом у хемокултури(из крви), мокраћи или другим узорцима ако се сумња на проширени облик болести.

Лијечење:

Лијечење салмонелозе је у првом реду симптоматско, дакле потребно је надокнадити изгубљену течност. Антибиотике би требало избјегавати у лијечењу јер се повезују са поваћаним ризиком од поновног јављања болести, клицоноштва и продуженог трајања болести. Ако је ријеч о животно угроженим, важно је увести антибиотску терапију.

Превенција:

ОПЕРИТЕ/ОЧИСТИТЕ
Оперите руке топлом, сапунастом водом 20 секунди пре и после руковања некуваним јајима, или сировим месом, живином, морским плодовима и њиховим соковима. Посуђе, даске за резање и пултове опрати врућом водом, сапунастом водом након припреме сваке поједине намирнице и пре него што наставите са припремом сљедеће. Не перите сирову перад, месо и јаја пре кувања. Клице се могу проширити на друге намирнице, прибор и површине.
РАЗДВОЈИТЕ НАМИРНИЦЕ:
Раздвојите сирово месо, живину и јаја од других намирница у фрижидеру. Држите јаја у оригиналној кутији и чувајте их у главном делу фрижидера, а не у вратима. Сирово месо, живину и плодове мора држати одвојено од спремљених намирница. Користите одвојене даске за резање сировог меса, живине, јаја. Никада не стављајте кувану храну на тањир на којем је претходно било сирово месо.
КУВАЈТЕ НА ОДГОВАРАЈУЋОЈ ТЕМПЕРАТУРИ:
Правилна термичка обрада свих прехрамбених намирница кључан је корак у превенцији салмонелоза
ДРЖИТЕ ХРАНУ НА ОДГОВАРАЈУЋОЈ ТЕМПЕРАТУРИ:
Подесите фрижидер на 4 ° C или хладније. Ставите у фрижидер или замрзните кварљиву храну и остатке у року од 2 сата (или 1 сат ако је температура виша од 32 ° C или топлија).
Кућни љубимци и друге здраве животиње, могу носити салмонелу и друге клице које могу довести до болести.
Редовно прати руке након контакта са животињама. Своје кућне љубимце редовно одводити ветеринару.

ЗАКЉУЧАК:

Салмонелоза је у савременом свијету још увијек врло учестала и значајна болест. Главни разлог је распрострањеност ове бактерије у цријевима животиња и храни која се конзумира. Примјеном превентивних мјера можемо смањити њену учесталост, а самим тим побољшати здравље и квалитет живота.

Ћеклић Стевановић др Ана
« Претходна
Сљедећа »