Вијести
Актуелна дешавања у Одјелу за лабораторијску дијагностику - 19.03.2018.

Начин функционисања лабораторије, организација рада, услуге које су доступне пацијентима са посебним освртом на препоруке везане за адекватну припрему пацијената, специфичне активности у лабораторији, као и будући планови за унапређење радаОдјела за лабораторијску дијагностику...Обиљежен Свјетски дан глаукома - 14.03.2018.

Поводом Свјетске недјеље борбе против глаукома у нашој установи је организована акција бесплатног мјерења очног притиска са циљем откривања ове болести и благовременог почетка лијечења. Прегледано је 168 заинтересованих грађана, док су пацијенти са измјереним повишеним вриједностима очног притиска упућени на комплетне офталмолошке прегледе и додатну дијагностику.
glaukom glaukom glaukom

Глауком је болест очног живца, која се најчешће повезује са повишеним очним притиском, а која уколико се не лијечи може довести до потпуног губитка вида. За особе старије од 40 година, особе са позитивном породичном анамнезом или оне који болују од системских обољења као што је шећерна болест, препоручује се мјерење очног притиска обавезно једном годишње.
Бригом о свом виду, бринете о свом здрављу, а ово је само једна од превентивних активности која је организована и планирана за наше грађане у 2018. години.Обавјештење о обавезној вакцинацији - 26.03 - 12.04.2018.

vakcinacija Обавјештавају се школска дјеца, рођена 2004, 2000. и 2012. године да се обавезно јаве у просторије Хигијенско епидемиолошке службе ЈЗУ Дом здравља Добој ради вакцинације.
Вакцинација ће се вршити од 26.03.2018. до 12.04.2018. године од 08.00 до 12.00 часова у наведеним просторијама.
Напомена: са собом понијети здравствену књижицу.Мамографија

Мамографија представља једну од метода која служи у раном откривању промјена у дојци. Ова метода за снимање користи x-зраке. Људи се често плаше излагању x-зрацима међутим овдје је ризик јако мали у односу на предност откривања тумора који се могу лијечити на вријеме. Према истраживањима доказано је да се смртност смањила за 30% међу женама у доби од 50-69 година. Због једноставности и цијене мамографија још увијек представља златни стандард у откривању рака дојке.
Рак дојке најчешће се препознаје као безболан чвор у дојци. Некада се ова злоћудна болест откривала случајно али данас нажалост, пошто је рак дојке постао учестало обољење жена у свијету, подигла се свијест о самопрегледу као и превентиви од ове болести.
У нашој установи постоје скрининг (screening) и дијагностичка мамографија. Скрининг мамографија је снимање дојки здравих жена у циљу детектовања минималних тумора а дијагностичка мамографија је код жена које долазе са симптомима или промјеном на дојци. СЗО препоручује скрининг мамографију на сваке 2 године док код дијагностичке мамографије, радиолог одређује даљи ток пегледа.
Мамографија подразумијева 4 снимка, двије пројекције сваке дојке. Инжињер медицинске радиологије обавља мамографију а налаз очитава специјалиста радиолог. Неријетко се мамографија допуњава ултразвучним прегледом.
mamografija mamografija
mamografija mamografija

Када треба урадити мамографију?
- када се при додиру осјети чворић у дојци
- код промјене дојки или дијела дојки
- код увећаних жлијезда испод пазушне јаме
- послије четрдесете године
- насљедни фактор
У нашој установи мамографија се ради на РТГ апарату Siemens Mammomat Select који је повезан са CR (computer radiography) капсулом и помоћу IP (imaging plate) касета снимци се приказују на рачунарском екрану. Снимак на рачунару омогућава увећање цијеле слике или појединих дијелова), омогућава подешавање контраста. Снимци се издају на CD-u, а на лични захтјев пацијента имамо могућност и филмовања.