SVJETSKI DAN HRANE

Svjetski dan hrane se obilježava 16. oktobra svake godine s ciljem podizanja svijesti o gladi, sigurnosti hrane i održivoj poljoprivredi. Ovaj dan je ustanovljen 1979. godine od strane Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) Ujedinjenih nacija.

Tema Svjetskog dana hrane se svake godine mijenja, a fokusira se na različite aspekte prehrambenih sistema, održivosti i ishrane. Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana hrane je „Pravo na hranu za bolji život i bolju budućnost“ . Jedno od osnovnih ljudskih prava jeste, pravo na hranu. Hrana je jedna od osnovnih ljudskih potreba, a pravilna, raznovrsna i energetski uravnotežena prehrana su temelj pravilnog rasta i razvoja. Pravilna prehrana je neophoda u svim fazama života i značaj je faktor za prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti koje su povezane sa visokom stopom obolijevanja i umiranja.

Danas je proizvodnja hrane dostatna, ali uprkos postojanju dovoljno hrane na globalnoj nivou oko 733 miliona ljudi suočava se s gladi zbog brojnih faktora, uključujući prirodne katastrofe, ratove i ekonomske krize. Ovaj problem najviše pogađa siromašne i ranjive kategorije, te doprinosi rastućoj nejednakosti. Poljoprivredno-prehrambeni sistemi su osjetljivi na krize, a istovremeno doprinose zagađenju i gubitku bioraznolikosti. Transformacija ovih sistema potrebna je za osiguranje održive i zdrave prehrane za sve, što zahtijeva dodatna ulaganja, predanost i inovacije.

Skoro 3 milijarde ljudi ne može priuštiti pravilnu prehranu, što dovodi do pothranjenosti, malnutricije i pretilosti. Ranjivije grupe su često prisiljene na nepravilnu prehranu zbog nedostatka resursa i informacija.

Osiguranje prava na adekvatnu prehranu ključno je za ostvarenje drugih ljudskih prava i ciljeva održivog razvoja. Potrošači imaju važnu ulogu u traženju svojih prava i poticanju vlada da se bore protiv nejednakosti, promovisanju zdrave prehrane i štite okolinu.

Obilježavanje ovog dana uključuje kampanje, edukativne programe i događaje kako bi se podstakli ljudi da djeluju protiv nesigurnosti u ishrani i promovišu održive prakse.

You may also like...