SVJETSKI DAN PRANJA RUKU

Svjetski dan pranja ruku obilježava se svake godine 15. oktobra s ciljem podizanja svijesti o važnosti pravilnog pranja ruku u sprječavanju bolesti.

Ova inicijativa pokrenuta je od strane Globalne inicijative za pranje ruku (Global Handwashing Partnership) i prvi put je obilježena 2008. godine, kada je dobila podršku Ujedinjenih nacija.

Pranje ruku sapunom i vodom jedan je od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina za sprječavanje širenja zaraznih bolesti poput prehlade, gripe i crijevnih infekcija, koje najčešće uzrokuju bakterije i virusi.

Tema Svjetskog dana pranja ruku mijenja se svake godine kako bi se skrenula pažnja na određene aspekte i izazove u globalnom zdravstvu.

Pored promovisanja higijene ruku kao ključne prakse, ovaj dan ima za cilj edukovati ljude o ispravnoj tehnici pranja ruku i važnosti redovnog pranja u ključnim trenucima, poput prije jela, nakon korištenja toaleta i nakon kontakta s potencijalno kontaminiranim površinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), nepravilno pranje ruku ili njegovo zanemarivanje uzrokuje milione slučajeva proljeva svake godine, a posebno pogađa djecu u zemljama u razvoju.

Redovno pranje ruku sapunom može smanjiti rizik od crijevnih infekcija za do 40%, te znatno smanjiti smrtnost među djecom mlađom od pet godina.

Svjetski dan pranja ruku pruža priliku vladama, organizacijama i zajednicama da investiraju u programe koji osiguravaju pristup vodi i sapunu, naročito u ruralnim i siromašnim područjima.

Na globalnom nivou, nedostatak osnovnih sanitarnih uvjeta i pristupa čistoj vodi i dalje je veliki izazov, zbog čega je ovaj dan od ključne važnosti za zdravlje i dobrobit milijardi ljudi širom svijeta.

Zato, Svjetski dan pranja ruku nije samo podsjetnik na osnovnu higijensku praksu, već i globalni apel na akciju u cilju stvaranja boljih uslova za zdraviji i sigurniji svijet, naročito u kontekstu sprječavanja širenja zaraznih bolesti poput COVID-19, koje su pokazale koliko je bitno redovno i pravilno pranje ruku.

You may also like...