SVJETSKI DAN TROMBOZE

Međunarodno društvo za trombozu i hemostazu (ISTH, International Society on Thrombosis and Haemostasis) osnovalo je Svjetski dan tromboze 2014. godine. Za dan obilježavanja uzeli su 13. oktobar kao način obilježavanja rođendana Rudolfa Virčova (Rudolf Virchow). Doktor Virchow bio je pionir u patofiziologiji tromboze i razvio je koncept tromboze i pružio napredno razumijevanje ovog stanja.

Tromboza je medicinsko stanje u kojem krvni ugrušci blokiraju krvne sudove.

Jedna od najčešćih vrsta tromboze naziva se duboka venska tromboza (DVT). Neki od glavnih razloga nastanka duboke venske tromboze je sjedenje duži vremenski period, produženi odmor u krevetu kao što je dug boravak u bolnici, povreda vena, kontracepcijske pilule ili hormonska terapija i prekomjerna težina.

Ljudi stariji od 60 godina, trudnice i oni koji puše također su pod povećanim rizikom od pojave duboke venske tromboze. Simboli tromboze u zahvaćenoj nozi uključuju bol ili otok, promjenu boje kože i osjećaj topline.

Duboka venska tromboza, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, može imati jako ozbiljne posljedice , a u nekim slučajevima čak može dovesti do smrtnog ishoda. Najvažnija i najopasnija životno ugrožavajuća komplikacija duboke venske tromboze je plućna embolija. Ponekad duboka venska tromboza nema nekih očitih simptoma u dijelu tijela u kojem se pojavila, ali se iznenada mogu javiti simptomi plućne embolije. To su bol u prsima, otežano i ubrzano disanje, iznenadna kratkoća daha, ubrzan rad srca i iskašljavanje krvi.

You may also like...