Вијести
Одјел за лабораторијску дијагностику

Већ другу годину заредом, одјел за лабораторијску дијагностику ЈЗУ ДЗ Добој је активни учесник екстерне контроле квалитета рада лабораторије, коју организује Удружење медицинских биохемичара Републике Српске, са циљем провере прихватљивости добијених резултата испитивања.
Осигурање квалитета је континуиран процес сталног унапређења рада лабораторије кроз проналажење грешака, решавање проблема, предузимање корективних радњи, као и стални развој поступака интерне контроле квалитета.
Одјел за лабораторијску дијагностику ЈЗУ ДЗ Добој је успешно обавио први, од два на годишњем нивоу предвиђена циклуса, из области хематологије и биохемије што је потврђено и доделом одговарајућих сертификата.

Одјел за лабораторијску дијагностику Одјел за лабораторијску дијагностику Одјел за лабораторијску дијагностику Одјел за лабораторијску дијагностику Одјел за лабораторијску дијагностику

Главни циљ лабораторијског рада је издавање веродостојних и поузданих резултата анализа који морају бити научно утемељени и законски одбрањиви, те из тога проистиче чињеница да би свака лабораторија морала бити укључена у извођење екстерне контроле, и то у знатно чешћим интервалима ( идеално би било једном месечно ), чему ћемо у будућности и стремити.
У блиској будућности планирамо и увођење нових анализа у области имунохемије (одређивање широке палете хормона и тумор-маркера), како би се у потпуности одговорило на све већи број захтева корисника лабораторијских услуга. мр пх Сашка Ђекић
спец. мед. биохемије
шеф Одјела за лаб. дијагностику

Штетност дуванског дима у трудноћи

У наставку промоције здравог начина живота Дом здравља Добој је 18.06. организовао предавање на тему “Штетност дуванског дима у трудноћи” намјењено свим трудницама,као и здравственим радницима.
Предавање је одржала др Јадранка Ђурановић Миличић специјалиста гинекологије и акушерства.
Била је то још једна прилика да се подсјетимо колико је битно одржавати здраве животне навике,спознамо колику штету може да нанесе конзумација дуванског дима посебно у трудноћи и подстакнемо све будуће мајке да својој беби пруже здрав и нормалан развој.

ŠШтетност дуванског дима у трудноћи Škola za liječenje hroničnih rana Штетност дуванског дима у трудноћи Штетност дуванског дима у трудноћи


Школа за лијечење хроничних рана

Љекари и медицинске сестре из Дома здравља Добој похађали су дводневну Школу за лијечење хроничних рана коју су организовали стручњаци из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у сарадњи са фармацеутском кућом Лохманн-Раусцхер.
Школа се одвијала се у просторијама Завода у периоду од 13.06.2019. до 14.06.2019.
Након ове обуке наши љекари и медицинске сестре су оспособљени да санирају хроничне ране настале након дугог лежања, дуготрајне имобилизације или су посљедица хроничне венске инсуфицијенције, односно компликација дијабетеса.

Škola za liječenje hroničnih rana Škola za liječenje hroničnih rana Škola za liječenje hroničnih rana Škola za liječenje hroničnih rana

За третман ће користити препарате компаније Лохманн-Раусцхер који су сада доступни и на нашем тржишту, а користе се у здравственим установама широм свијета. др Нада Јањетовић,
специјалиста породичне медицие