Вијести
Лајмска болест – мисли о томе

Мај мјесец протиче у подизању свијести о Лајмској болести, болести која је све чешћа у нашем окружењу. Лајмска болест погађа све органе а узрокује ју бактерија Borrelia burgdorferi коју на човјека преносе крпељи или други инсекти који се хране крвљу сисара. Први специфични симптом је црвени прстен 'erythema migrans' који се јавља на мјесту убода, али се може појавити и на другим дијеловима тијела. Могу га пратити општи симптоми инфекције (умор, главобоља, болови у мишићима и зглобовима) а послије неколико недјеља или мјесеци се могу јавити компликације (артритис, менингитис, миокардитис итд).
У великој сали Дома здравља Добој 27.5.2019. је одржано сјајно предавање о најновијим смјерницама у превенцији и лијечењу Лајмске болести. Посебна захвалност др Јани Шакић, специјалисти инфектологије из УКЦ РС која је несебично подијелила своја знања са колегама и учесницима предавања. Др Сандра Живак-Мијатовић из добојског Дома здравља је указала на оно са чиме се доктори породичне медицине сусрећу у свакодневном раду када је ријеч о крпељима. Драгоцјена искуства су нам пренијели и пацијенти обољели од ове болести, те како је тешко доћи до дијагнозе Лајмске болести када се не размишља о њој.

Lajmsa bolest Dom zravlja Doboj Lajmsa bolest Dom zravlja Doboj Lajmsa bolest Dom zravlja Doboj Lajmsa bolest Dom zravlja Doboj

Ово је само почетак подизања свијести о Лајмској болести и бриге о здрављу и благостању наших суграђана. Поред организовања овог предавања, штампани су плакати о Лајмској болести који су истакнути по Дому здравља Добој и појединим теренским амбулантама, као и истакнутим мјестима у граду Добоју, летци са основним информацијама о овој болести, организована гостовања наших љекара породичне медицине у радио и телевизијским емисијама на ову тему и дијељени су беџеви у знаку подизања свијести о Лајмској болести.
Како се заштитити, препознати симптоме и када потражити стручну медицинску помоћ, те како скренути пажњу јавности на значај ове теме је крајњи постигнути циљ овог предавања. Поред здравствених радника присутни су били представници Института за јавно здравство регионалног центра Добој, представници образовних институција и заинтересовани грађани.
Лајмска болест-болест на коју треба мислити при појави необјашњивих симптома, те неразријешених тегоба пацијента, не само у мјесецу мају већ током цијеле године. др Загорка Павловић
спец. породичне медицине


« Претходна
Сљедећа »