Вијести
Алкохол ризикo фаkтoр зa пoнaшaњa младих (Смањење фaкторa здrавствених ризикa)

Алкохoл је значaјан фактор ризика за настанaк читавог низа психичких и физичких поремeћајa, порoдичних, социјалних посљедица. Алкохол је културолошки проблем. „Чашица” је у нашој култури друштвено прихватљива, а често и обавезна. Није ријеткост да родитељи и старији дјеци понуде пјену од пива, мало црног вина ради “ боље крвне слике”. Због тога су посебно угрожени млади, јер их родитељи често подржавају у конзумирању алкохола. Да бисмо сачували здравље наше дјеце, помозимо да се смањи конзумирање алкохола међу малољетницима. Заложимо се заједно да се поштују закони који чувају здравље нас и наше дјеце. Зависност од алкохола се брже развија уколико је до првог контакта са алкохолом дошло раније. Алкохол ствара структуралне промјене у мозгу, тако да и сама употреба алкохола доводи до смањене рационалне контроле и може довести до насилног понашања. Врло брзо настаје поремећај личноти којег карактерише: каприциозност, нетрпељивост, раздражљивост, губитак топлих емоционалних односа према родитељима и старијим особама, занемаривања дужности према заједници.

Да бисмо сачували здравље наше дјеце, потребно је да се прва употреба алкохола одгоди што је могуће дуже.

Alkohol riziko faktor za ponašanje mladih Dom zdravlja Doboj Alkohol riziko faktor za ponašanje mladih Dom zdravlja Doboj Alkohol riziko faktor za ponašanje mladih Dom zdravlja Doboj Alkohol riziko faktor za ponašanje mladih Dom zdravlja Doboj

Проведено је истраживање 2018. године на 970 ученика у граду Добоју. Испитаници су били ученици од 4 разреда ОШ до краја средње школе. Циљ је био да се испитају навике и ставови у вези са конзумирањем дувана, алкохола, нездраве хране и недовољном физичком активношћу. Истраживање проведено у склопу пројекта ”Смањење фактора здравствених ризика” за Републику Српску и уз подршку Градске управе. Истраживања су показала: да је 83 % ђака у Добоју пробало алкохол, 64 % ђака пије алкохол повремено, 5 % алкохол конзумира свакодневно. 42 % родитеља пијење алкохола одобрава, трећина испитаних ђака пије на породичним окупљањима, четвртина каже да пије код куће. Aлкохол и цигарете су лако доступни малољетницима у Добоју, упркос законима који забрањују продају и конзумирање особама млађим од 18 година, више од 85 % ђака наводе да продавци у трговинама, самопослугама и на пијаци не одбијају да им продају цигарете. Свега 10 % ђака наводи да је неко одбио да им прода алкохол.

За малољетне не постоји “дозвољена количина” ни алкохола ни цигарета. Реченица “од једне му неће бити ништа” за њих не важи!

Породица (родитељи) представаља важан фактор у превенцији и игра важну улогу у развоју личности. Може бити и ризико и заштитни фактор у развоју зависности од алкохола. Фактори ризика су: родитељи који користе ПАС, доступност ПАС у кући (нпр. алкохол), насиље у породици, недостатак повјерења, преамбициозни родитељи, слаба комуникација. Заштитни фактори су: родитељи воде и пропагирају здрав стил живота, родитељи разговарају са својом дјецом и дају им потпуну подршку, позитивни емоционални односи.
С обзиром на важну улогу породице, родитеља у превнцији зависности од алкохола код младих, професионалци Центра за заштиту менталног здравља заједно са економском школом у Добоју (као дио активности стуба за превенцију ризико фактора алкохол) организовали су радионице за представнике савјета родитеља. Циљ радионица је био да се родитељи упознају са ризицима које носи прерана употреба алкохола код младих, да се утиче на предрасуде и да се са родитељима развије партнерски однос у превенцији ризичних понашања изазваних прераном употребом алкохола код младих. Индиректна циљна група су млади. Превентивне радионице ће се наставити у осталим средњим и основним школама. Младенка Милановић,
дипл. психолог

« Претходна
Сљедећа »