Вијести
Лијечење хроничних рана биооклузивним облогама

У петак 8.2.2019. у просторијама Дома здравља Добој је одржано предавање за све запослене у Служби породичне медицине на ову тему. Гост предавач је био др Ђорђе Ћејић, спец. физикалне медицине и рехабилитације, субспец. ангиологије из Завода за физикалну медицину и рехабилитацију ''Др Мирослав Зотовић'' Бања Лука.
Ријечи је било о кориштењу модерних препарата за поспјешивање зарастања хроничних рана. У данашње вријеме газе и завоји се сматрају застарјелим јер се лијепе за рану што изазива бол, морају се свакодневно мијењати уз врло скромне резултате, брзо упијају течност из ране и често је потребно ставити више слојева газе како би рана била заштићена од продора бактерија из околине. Тиме завој постаје гломазан и некомфоран за пацијента. Савремене облоге обезбјеђују уједначену влажност, температуру и пХ вријеност ране. Састоје се од неадхезивних материјала који добро упијају секрет из ране, не дозвољавају његово изливање у околину и чине добру баријеру између ране и околине што онемогућава продор бактерија из околине на рану. Облог за ране се могу користити код свих врста рана (проблеми са периферном циркулацијом, дијабетесно стопало, улкуси, опекотине, декубиталне ране итд) али су најдјелотворније код хроничних рана. Примјена ових облога убрзава процес гранулације и епителизације тј. зарастање ране, уз комфоран и периодичан третман, што штеди вријеме потребно за његу и повећава учинковитост те и задовољство пацијента. Зарастање ране уз примјену модерних облога је брже, практичније и једноставније и за пацијента и за медицинске раднике.
Hronične rane Dom zdravlja Doboj Hronične rane Dom zdravlja Doboj Hronične rane Dom zdravlja Doboj Hronične rane Dom zdravlja Doboj Hronične rane Dom zdravlja Doboj

Избор материјала и облоге за лијечење ране зависи од типа ране и степена оштећења ткива, а ту одлуку најприје треба да донесе доктор.
Успостављен је нови вид сарадње ЗФМиР ''др М. Зотовић'' и Дома здравља Добој, а у плану су додатне едукације и радионице, чиме ће се додатно побољшати квалитет здраствене услуге и задовољство наших пацијената.
Након предавања је следила радионица гдје су на лицу мјеста показане знање и вјештине у третману хроничних рана. др Загорка Павловић, спец. породичне медицине


Малишани обданишта „Мајке Југовић“ у посјети стоматологу Дома здравља

Фебруар је мјесец кад се уче нова занимања у ЈПУ обданиште ,,Мајке Југовић". Између осталих занимања наши мали другари су поżељели да се упознају са занимањем и радним мјестом стоматолога.
Жељу смо им испунили и провели су занимљиво и опуштено дружење са специјалистом превентивне и дјечије стоматологије др Катарином Радовановић.
У току упознавања са радним мјестом стоматолога дјеци је демонстрирана правилна техника прања зуба и урађени су превентивни прегледи.
Свако дијете је добило на поклон диплому јунак дана ЈЗУ ,,Дом здравља" Добој и четкицу за зубе прилагођену њиховом узрасту.
Posjeta stomatologu Doma zdravlja Doboj Posjeta stomatologu Doma zdravlja Doboj
Posjeta stomatologu Doma zdravlja Doboj Posjeta stomatologu Doma zdravlja Doboj Posjeta stomatologu Doma zdravlja Doboj


Обавјештење о обавезној вакцинацији - 11 - 26.2.2019.

vakcinacija Обавјештавају се школска дјеца, рођена 2001. и 2013. године да се обавезно јаве у просторије Хигијенско епидемиолошке службе ЈЗУ Дом здравља Добој ради вакцинације.
Вакцинација ће се вршити од 11.2.2019. до 26.2.2019. године од 08.00 до 13.00 часова у наведеним просторијама.
За детаљније информације обратите се на телефон 053 490 326
Напомена: са собом понијети здравствену књижицу.