Вијести
Вирозе (болести изазване вирусима)


virusne infekcije


Најчешће вирозе су болести дисајног и пробавног система.
Вирусне инфекције су најчешће заразне болести у популацији. Управо су вируси узрок прехладе, грипе, већине грлобоља, упала синуса и кашља. Прољев и повраћање су често посљедица вирусне инфекције цријева. Најчешћи симптоми вирозе су грлобоља, повишена температура и цурење носа, а могу потрајати и до неколико дана. Приликом вирозе, савјетује се мировање, узимање доста текућине, снижавање температуре природним методама или лијекова који садрже парацетамол, као и узимање пастила за грлобољу и капи за нос.

Прехлада
Прехлада је блажа инфекција носа и грла која траје највише око 7 дана, а узрокују је вируси. Ријеч је о најучесталијој заразној болести у свијету, а посебно је честа током јесенских и зимских мјесеци. Код одраслих се јавља просјечно 2-3 пута годишње, а код дјеце и до десет пута годишње. Вируси прехладе преносе се капљицама које у околину доспијевају кашљем, кихањем или говором. У организам улазе удисањем или преко слузнице носа или грла. Симптоми прехладе су хуњавица, зачепљен нос, кијање, грлобоља и кашаљ, те понекад и благо повишена температура. Кашаљ је обично сух, али се с временом може јавити искашљај. Симптоми се јављају неколико дана након контакта с вирусом, а трају 5 до 7 дана, најдуже до 10 дана. Ријетко се прехлада може закомпликовати бактеријском инфекцијом средњег уха, синуса или бронха. На компликацију прехладе упућује појава високе температуре ( преко 38,5 ) са зимицом или тресавицом, јак кашаљ, бол у подручју синуса, те је у том случају потребно обратити се породичном доктору.
НЕ УЗИМАТИ СВОЈЕВОЉНО АНТИБИОТИКЕ.

Грипа
Грипа је заразна болест дисајног система узрокована вирусом инфекције. Епидемија грипе се најчешће јавља зими, а вируси се преносе капљичним путем: кијањем, кашљањем, говором или индиректним контактом, када капљице које садрже вирус дођу на руке, марамице и посљедично на остале површине. Инкубација траје 1 до 5 дана, но особе су заразне већ 1. дан прије избијања симптома те 4 до 7 дана након почетка болести. Грипа је озбиљнија болест од прехладе, компликације су чешће, а нарочито може бити опасна за људе старије доби, особе с хроничним болестима или слабијим имунолошким системом. Најчешћи симптоми грипе су повишена тјелесна температура (изнад 38° Ц) праћена зимицом и тресавицом, болови у мишићима и зглобовима, општа слабост и малаксалост те главобоља. Симптоми дисајног система попут грлобоље и кашља обично наступају касније и дуже трају. Симптоми трају око 7 дана, но кашаљ може потрајати и дуже. Када говоримо о могућим компликацијама, у неким случајевима болест поприма тежи облик попут вирусне упале плућа или се компликује бактеријском инфекцијом уха или синуса. За заштиту од грипе битно је редовно прање руку, покривање носа и уста приликом кихања и кашљања, кориштење марамица те правилно одлагање истих. Савјетује се и редовно провјетравање просторија те учесталије чишћење предмета који често долазе у дотицај с рукама (кваке, телефонске слушалице, тастатуре и сл.). Одржавање или погоршавање симптома након 3 дана , тражи потребу да се пацијенти јаве породичном љекару.
НЕ УЗИМАТИ СВОЈЕВОЉНО АНТИБИОТИКЕ

Вирусни гастроентеритис
Вирусни гастроентеритис или желучана грипа је цријевна инфекција карактеризирана воденастим прољевом, трбушним грчевима, мучнином или повраћањем, а понекад и температуром.
Најчешћи начин развоја вирусног гастроентеритиса је контакт са зараженом особом или конзумација заражене хране или воде. Ако сте иначе здрави, вјеројатно ћете се опоравити без компликација, но за дојенчад, старије особе и особе с компромитираним имунолошким системом, вирусни гастроентеритис може бити озбиљан проблем.
Нема учинковитог третмана за вирусни гастроентеритис, стога је превенција најбитнија. Осим избјегавања потенцијално контаминиране хране и воде, темељито и често прање руку је најбоља одбрана.

Симптоми гастроентеритиса
Вирусни гастроентеритис се обично назива желучана грипа. Стварна грипа (инфлуенца) утиче на ваш респираторни систем, тј. нос, грло и плућа. Гастроентеритис, с друге стране, напада цријева, узрокујући знакове и симптоме као што су:

 • Воденасти прољев
 • Грчеви у трбуху и абдоминална бол
 • Мучнина или повраћање
 • Повремени болови у мишићима или главобоља
 • Благо повишена температура

Овисно о узроку, симптоми се могу појавити у року од једног до три дана након заразе и могу варирати од благих до тешких. Симптоми обично трају само дан или два, но повремено могу потрајати и до 10 дана.

Узроци гастроентеритиса

Вирусни гастроентеритис се најчешће преноси путем контаминиране хране или воде, или ако дијелите посуђе, ручнике или храну с неким ко је заражен.
Вируси који могу изазвати гастроентеритис укључују:

 • Ротавирус – дјеца се обично заразе када прсте или контаминиране предмете стављају у уста. Одрасли заражени ротавирусом немају симптоме, али још увијек могу ширити вирус и
 • Норовирус – овим вирусом могу бити погођена и дјеца и одрасли, а најчешће се шири међу људима у скученим просторима, путем контаминиране хране или воде.
Лијечење гастроентеритиса
На жалост, не постоји специфичан медицински третман за вирусни гастроентеритис. Антибиотици нису учинковити против вируса, а њихова употреба може довести до развоја сојева бактерија резистентних на антибиотике.
Лијечење гастроентеритиса се састоји од метода самопомоћи.

Самопомоћ
За почетак, пијте што више текућине , И то мале количине у размацима, (нпр. гутљај, па пауза 2-3 минута и тако колико је потребно), како бисте спријечили дехидрацију, те се покушајте држати сљедећих мјера:

 • Нека се ваш желудац опорави – покушајте избјегавати чврсту храну неколико сати
 • Поступно почните јести лако пробављиву храну – крекери, тост, желатина, банане, рижа и пилетина. Престаните јести ако се мучнина враћа
 • Избјегавајте одређене намирнице док се не опоравите – млијечне производе, кофеин, алкохол, никотин, масну и зачињену храну, воће са кором.
 • Одмарајте – болест и дехидрација ће напредовати ако сте слаби и уморни
 • Будите опрезни с лијековима – користите лијекове као што је ибупрофен ријетко, ако и уопште, с обзиром да могу иритирати желудац. Умјесто тога, користите ацетаминофен, но опрезно, јер може узроковати токсичност јетре, поготово код дјеце
 • Ако се стање на поправи након 24 сата таквог режима понашања или ако је број пролива или повраћања, преко 20, као и ако има трагова крви у секретима, јавити се свом породичном љекару.

Др Дејан Недић, специјалиста породичне медицине
« Претходна
Сљедећа »