Вијести
Дијабетичка ретинопатија


Дијабетес (шећерна болест) је водећи узрок лошег вида и сљепила радно способног становништа, како у свијету, тако и код нас.
Дијабетичка ретинопатија је најчешћа болест ока која се повезује са дијабетесом, нарочито код особа које се лијече од ове болести дуже вријеме. Уколико се не лијечи, све више повећава ризик од оштећења вида и сљепила. Ризик од потпуног губитка вида код дијабетичара је 10 до 20 пута већи него код особа које не болују од дијабетеса.


Типови дијабетичке ретинопатије

1. Пролиферативна ретинопатија
2. Непролиферативна ретинопатија
3. Дијабетичка макулопатија

Симптоми дијабетичке ретинопатије
Рани стадијуми ове болести су често без икаквих симптома и тегоба, а болест је већ и тада почела са својим развојем. Оног момента када дође до погоршања вида, знак је да болест напредује. Типични симптоми дијабетичке ретинопатије су:
- нагле промјене у квалитету вида/замагљеност
- плутање тачкица испред ока
- дупле слике, кривљење слике
- бол у оку код појаве компликација
- пад вида


Како превенирати развој дијабетичке ретинопатије?

Потребно је учинити све како до ове тешке компликације не би ни дошло. Због тога је за сваког дијабетичара потребна редовна контрола очију и то барем једном годишње.
Све особе које болују од шећерне болести МОРАЈУ обавити преглед очију најмање једном годишње.
Да би се поставила дијагноза дијабетичке ретинопатије пацијенту се мора обавити комплетан офталмолошки преглед који укључује сљедеће:
- провјеру видне оштрине
- мјерење очног притиска
- преглед биомикроскопом
- детаљан преглед очног дна (позадине ока)
Често је потребно урадити и додатне дијагностичке претраге са циљем потврде дијагнозе и даљег праћења болести, а то су прије свега OCT (оптичка кохерентна томографија) и FAG (флуоресцеинска ангиографија), односно савременија метода OCT ангиографије.
Сви прегледи су безболни и неинвазивни те итекако значајни.

Шта након постављања дијагнозе дијабетичке ретинопатије?
Ако је пацијенту дијагностикована дијабетичка ретинопатија, а ради се о раном стадијуму болести, лијечити је могуће ласером и Анти VEGF ињекцијама помоћу којих се успорава напредовање болести. Код узнапредовалих стадијума болести препоручује се хируршко лијечење, некада и комбинација свих наведених метода лијечења, за што бољи резултат и очување вида.

Јешић Петровић др Тања, офталмолог
« Претходна
Сљедећа »