Вијести
Обиљежен Свјетски дан здравља – 11.4.2018.

Под мотом „Здравље за све“ наша установа је 11.04.2018. године у Градском парку у Добоју организовала велики број активности са циљем превенције и раног откривања болести.
У сарадњи са Градском апотеком и уз подршку директора Ведрана Митровића спроведена је акција бесплатног мјерења густине кости, са циљем откривања особа са потенцијалним ризиком за развој остеопорозе.
Удружење дијабетичара Дијабета Добој је са својим члановима и предсједником Савеза дијабетолошких удружења Републике Српске Стевицом Родићем спровело мјерење нивоа шећера у крви, а уз координацију љекара породичне медицине др Жељке Поповић, др Андрее Томић и др Дејане Јовановић наши суграђани су имали прлику да преконтролишу вриједности крвног притиска. Медицински техничари су свим заинтересованим грађанима мјерили тјелесну тежину и висину, уз израчунавање индекса тјелесне масе, те савјетима о здравом начину живота.
Директор др Радослав Николић је још једном упозорио на значај превенције масовних незаразних болести, првенствено кардиоваскуларних обољења и скренуо пажњу на високу стопу смртности у Републици Српској управо од кардиоваскуларних болести.
Служба стоматологије је указала на значај оралне хигијене, те је уз мото „Остави слаткиш, узми јабуку и спријечи каријес“ грађане упознала са правилним спровођењем хигијене уста и зуба. Наши доктори стоматологије др Горан Суботић, др Јелена Јешић и др Маја Мишић су одговарали на сва питања и недоумице заинтересованих грађана.
Запослени Службе за лабораторијску дијагностику су упознали све заинтересоване о начину припреме за одређивање лабораторијских параметара, док су радници Центра за ментално здравље још једном указали на значај превенције алкохолизма, као и других болести овисности.
Svjetski dan zdravlja 2018. Svjetski dan zdravlja 2018.
Svjetski dan zdravlja 2018. Svjetski dan zdravlja 2018. Svjetski dan zdravlja 2018.

Није изостала подршка Града Добоја и Кабинета градоначеника који су као и до сада подржали овакве превентивне активности.
Активностима у парку су се придружили и наши најмлађи суграђани из вртића Мајке Југовић са којима су се дружили др Славен Крајина и запослени из Службе педијатрије ЈЗУ Дом здравља Добој, као и са корисницима Фондације „Центар за дјецу и омладину са сметњама у развоју“. Хигијенско епидемиолошка служба је још једном указала на значај редовне и обавезне вакцинације и одговорила на сва питања и недоумице заинтересованих родитеља.
Удружење дијализираних и трансплантираних и хроничних бубрежних болесника регије Добој је узело активно учешће у овим активностима указујући на значај оваквих акција, са циљем скретања пажње јавности на ове категорије и њихов положај.
Служба хитне помоћи добојског Дома здравља је извела показну вјежбу збрињавања повријеђеног и кардиопулмоналне реанимације, што је изазвало посебну пажњу и заинтересованост свих присутних.
Висока медицинска школа здравства из Добоја је као и увијек је подржала активности и укључила се у ову акцију.
Акцију су подржале и бројне друге установе и удружења која се баве промоцијом здравља и здравог начина живота, све са циљем да се укаже на значај превенције масовних незаразних обољења.
Током акције бесплатних превентивних прегледа, која је трајала од 10.00 до 14.00 часова, прегледано је око 150 грађанаЦентар за заштиту менталног здравља у Добоју обиљежио Међународни дан борбе против алкохолизма

Центар за заштиту менталног здравља Добој организовао је 11. округли сто поводом Међународног дана борбе против алкохолизма 30.03.2018. године. Тема овогодишњег округлог стола је: „ Алкохол и радна (не)способност“. С обзиром да као професионалци учествујемо у систематским прегледима радника пријемитили смо пораст броја оних који имају проблем са алкохолом. Стога нам је циљ овогодишњег округлог стола био да се разговара о професоналним/радним посљедицама алкохолизма.
Како би дошли до заједничких рјешења и закључака са циљем смањења посљедица штетне употребе алкохола на радном мјесту (боловања, изостанци са посла, повреде на раду, смањење ефикасности и учинка...).
Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma
Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma Međunarodni dan borbe protiv alkoholizma

Округлом столу је присуствовало око 30 учесника: представници радних организација, представници армије БИХ, представници општинских власти, медији. Медијске куће које су подржале промотивно – превентивну активност ЦЗМЗ Добој су: К3 телевизија, БН телевизија, Алтернативна телевизија, Телевизија БиХ, Независне новине.

За ЦЗМЗ
Младенка Милановић, дипл. психолог

« Претходна
Сљедећа »